Calais brandt

De Jungle staat, letterlijk, in brand. Bij ‘gevechten’ tussen de junglebewoners zijn de laatste dagen meerdere doden en gewonden gevallen. Onder hen ook vrijwilligers. Zoals je misschien weet heb ik een tijdje in de Jungle bewoont en gewerkt. Ik was dus, zoals je begrijpt, bang dat er iets gebeurd was met ‘mijn’ familie daar. Gister kreeg ik gelukkig bericht dat ze oké zijn.

Over Calais bestaan zoveel misstanden. Allereerst over waarom de mensen er wonen: néé, asiel aanvragen in Frankrijk is meestal geen optie. De meesten in de Jungle hebben al 11, 12, 13 afgewezen asielprocedures in Europa, waardoor de UK de laatste optie is. Bovendien zijn veel vluchtelingen hoogopgeleid en spreken ze vaak goed Engels, en hebben eventueel familie in de UK. Een laatste rede kan de illigaliteit zijn: illegaal leven in de UK is vrij eenvoudig. Daarbij is de Jungle alles behalve leeg. Er is een paar maanden terug een gedeelte van de Jungle ontruimd, maar er wonen nog steeds +/- 8000 mensen van verschillende achtergronden. Het is een soort dorp op zich.

Maar dan nu de schermutselingen. Wat vaak niet in de media verteld wordt, is dat dit vaak aangewakkerd wordt door de lokale politie, of gendarmerie. Als de politie vermoed dat iemand vertrokken is uit de Jungle, steken ze zijn hutje in brand, met spullen (en soms zelfs levende mensen) en al. Als te veel Junglebewoneres bij mekaar in groepen staan, bijvoorbeeld op de snelweg naar de Eurotunnel, wordt er zonder pardon gegooid met traangasgranaten en wordt er geschoten met rubberen kogels. Ik zat zelf meerdere keren in branden en traangasregens. Geloof me: dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Tel daar stress en uitzichtloosheid bij op, en je krijgt rellen. Al dan niet met mekaar of tegen de politie. Ik zou het zelfde doen.

Maar dit verteld niemand je. Deze vluchtelingen worden algemeen beschouwd mindere mensen dan ‘wij’ hier. Mensen worden verbrand en mishandeld door de politie. Kinderen raken zoek en dood. En doet de EU hier iets tegen? Néé. Media aandacht? Hó maar.

Calais wordt voorlopig niet beter en zal alleen maar groeien. Ik kan er niets tegen doen, ook al wil ik dat nog zo graag. Ik ben bang dat alleen de Wereldleiders hier iets aan kunnen doen, maar ik zie dat nog niet zo snel gebeuren.

(Foto genomen in April 2016, Calais na brand)

image

3 gedachtes over “Calais brandt

  1. Het door jou genoemde feit dat die immigranten al 12/13 x geen asiel hebben gekregen, weerhoudt je er blijkbaar niet van om deze mensen nog steeds aan te duiden als ‘vluchteling’. Mag ik je vermoeien met mijn zienswijze? In Europa zijn de middelen om mensen te helpen beperkt. Uiteindelijk is de door het volk gekozen politiek verantwoordelijk om een verdeelsleutel te bepalen voor het beschikbare belastinggeld. Het is dus zaak om dit geld zo veel mogelijk in te zetten voor echte vluchtelingen. Dat betekent dat er dus ergens een grens moet worden getrokken tussen vluchtelingen en overige migranten. De regels voor deze grens zijn internationaal afgesproken. De bewoners van de Jungle vallen blijkbaar niet binnen de grens. Dat is dus GOED NIEUWS (!), want hierdoor komen de beschikbare middelen ten goede van de echte vluchtelingen. Dat de mensen, die als economische migrant worden bestempeld, zich er niet bij neerleggen kan ik begrijpen vanuit hun optiek. Er wordt namelijk een blokkade geplaatst tussen hen en economisch voordeel cq. een betere toekomst. Vanuit de maatschappij waaruit de middelen beschikbaar worden gesteld, kun jij je misschien voorstellen, dat de situatie in Calais oneerlijk is. Tenslotte, je stelt van je inkomsten middelen beschikbaar om de zwakkeren en hulpbehoevenden te helpen; je spreekt met zijn allen af wie daarvoor in aanmerking komen, maar vervolgens wordt dit geld aan anderen besteed, die boos worden als ze hun zin niet krijgen en zich niet bij de situatie/regels willen neerleggen. En die in Calais ook nog eens voor een hoop overlast en criminaliteit zorgen. Wie komt er op voor het recht van de Europese bevolking?
    Anne Fleur… wat wil je dan? Verwacht je dat de mensen in Europa meer middelen beschikbaar stellen? Wil je dat de politiek hun verdeelsleutel aanpast? Wil je dat de mensen in de Jungle geholpen worden om naar hun thuisland terug te keren? Besef wel dat elke oplossing gevolgen heeft. 1. Meer middelen beschikbaar stellen = minder draagvlak onder de Europese bevolking. Mensen hebben zelf gewerkt voor hun inkomsten. Ca. 75% hiervan vloeit nu al via belastingen, BTW en accijnzen naar de staatskas. Er is een groeiende werkeloosheid en armoede in Europa (met name onder de autochtone bevolking). 2. Een andere verdeelsleutel = minder geld voor andere hulpbehoevenden zoals ouderen, zieken of werkelozen. Verschuivingen op het politieke toneel naar strengere anti-immigranten partijen. Minder stimuleringsfondsen voor economische groei en duurzame ontwikkelingen.
    3. Terugsturen. Dit lijkt hard, maar is wel eerlijk. En het geeft een signaal af aan andere economische migranten om niet aan de gevaarlijke reis te beginnen. Uiteindelijk kunnen we niet de hele wereld helpen. We kunnen wel zorgen, dat er volgend jaar weer nieuwe middelen zijn om de vluchtelingen van morgen te helpen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s