De bio-discussie

De laatste tijd krijg ik steeds meer moeite met het kopen van biologische producten bij, bijvoorbeeld, de Albert Heijn. Ik ben heel blij met hun snel groeiende assortiment bio-huismerk, maar de Appie blijft ook behoorlijk niet-kosjere producten verkopen. Denk aan plofkip, legbatterij-ei, dadels uit bezette gebieden van Palestina, gestolen kalfjesmelk, producten waar palmolie in verwerkt zit, producten waar regenwoud-soja in verwerkt zit en dergelijken. Bovendien is de AH een groot kapitalistisch bedrijf met slechte arbeidsomstandigheden/contracten en betaald het nog altijd minimumjeugdloon, waardoor de hoge heren bakken geld verdienen over de ruggen van minderjarigen.

Dit probleem speelt bijvoorbeeld ook bij de aanschaf van cosmetica. Ik probeer zoveel mogelijk bij Lush te kopen, omdat het een biologisch merk is wat zich openlijk uitspreekt tegen dierproeven. Alleen zijn er geen winkels van bij mij in de buurt, en heb ik simpelweg weinig tijd, en daardoor ben ik opzoek gegaan naar alternatieven. Zo’n alternatief lijkt de Bodyshop te zijn (betaalbaarder en meer winkels), maar als je bij de Bodyshop wat koopt, draag je bij aan de welvarendheid van moederbedrijf Garnier, wat dus wél op dieren test en slechte palmolie gebruikt in hun producten.

Ik vind het altijd lastig om makkelijk te verkrijgen bio-producten te kopen. Natuurlijk draagt de groeiende populariteit en ruime voorradigheid bij bijvoorbeeld de AH bij aan een groter draagvlak, maar op dit moment voelt het soms nog ethisch onverantwoord. Voorlopig koop ik dus liever bij een bio-winkel, zover dat mogelijk is. Wat vinden jullie?

Schrijver & Activist

Een gedachte over “De bio-discussie

  1. Blijf vooral communiceren met je worstelingen, het is JOUW idee van de wereld, jouw stukje bewustzijn en oordeel over de dingen en wie weet doen wij daar ons voordeel mee. Ik zeg: kijk vooral heel kritisch naar JEZELF en hou je ecologische voetstap zo klein mogelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s