​Onze feestdagen zijn achterhaald en discriminerend

Het handhaven van wettelijke feestdagen is achterhaald en zinloos. De meesten zogenaamde feesten zijn niets anders dan commerciële, door het kapitalisme gekaapte semi-religieuze dagen. Vraag een willekeurige bezoeker van een woonboulevard op tweede pinksterdag wat hij nou eigenlijk aan het ‘vieren’ is, en de kans is zeer groot dat hij je een ontoereikend antwoord geeft. Het afschaffen van een groot deel van onze officiële feestdagen zou daarom geen probleem moeten zijn, en ruimte en vrijheid moeten bieden.
Veel van onze huidige feestdagen zijn verkapte, van oorsprong heidense feestdagen die door het christendom (ten gunste van het versoepelen van de massa bekering) zijn aangenomen en in een Jezus-jasje zijn gegoten. Maar omdat bijvoorbeeld kerst en Pasen zo diep verworteld zitten in onze cultuur, en in de algemene moderne Westerse cultuur wereldwijd, zou je deze eventueel wel kunnen aanhouden. Echter, een Tweede Kerstdag, een Tweede Paasdag en dagen als Hemelvaart en Pinksteren zijn onlogisch en onnodig.

Veel niet-christelijke religieuzen in Nederland worden door het huidige systeem gediscrimineerd. Zo kan een moslim op grond van zijn religie vrij krijgen tijdens Eid (Suikerfeest), maar dit gaat wel van zijn eigen wettelijke vakantiedagen af, terwijl hij verplicht Pasen moet vieren. Het zelfde geldt bijvoorbeeld voor hindoestanen op Holi en joden tijdens Jom Kippoer. Gelukkig worden de cao’s en werkgevers steeds iets flexibeler in het al dan niet behouden van vakantiedagen of bijvoorbeeld het ruilen tegen een christelijke feestdag, maar helaas staat nog niet elke werkgever hier open voor (je werkgever mag officieel zelfs je aanvraag afwijzen bij bijvoorbeeld onderbezetting).
Dit staat scheef in verhouding tussen het aantal praktiserende christenen (zo’n 5 procent van de Nederlandse bevolking) en ‘andersgelovigen’ (zo’n 11 procent). Daarnaast is zeker 42 procent van de bevolking ongelovig. Nederland is daardoor alles behalve een christelijk land. Een goede oplossing zou het zijn om de christelijke feestdagen af te schaffen, en daarvoor ongeveer 7 dagen aan de wettelijke vakantiedagen toe te voegen. Men kan dan soepel en naar eigen wens vrije dagen opnemen voor zijn of haar religie (of andere belangrijke zaken).
Uiteraard kunnen de landelijke feestdagen en herdenkingen wel behouden blijven, zoals oud en nieuw en 4 en 5 mei. Het is een goed idee om daar uit historisch besef ook Keti Koti aan toe te voegen. Door de extra wettelijke vakantiedagen die vrij op te nemen zijn wordt niemand gepasseerd of gediscrimineerd op basis van zijn of haar religie of levensovertuiging. Want daar zit niemand op te wachten.

Schrijver & Activist

3 gedachtes over “​Onze feestdagen zijn achterhaald en discriminerend

  1. Dat Pasen en Pinksteren niet begrepen worden door de doorsnee Autochtoon die zich beroept op de joods-christelijke cultuur lijkt mij duidelijk. Maar dat is geen reden die vrije dagen af te schaffen, integendeel: doe die andere er bij. Alle dagen Feest! Hakken in vrije dagen, calvinistischer kan het niet!

    Like

    • Met een dergelijk voorstel wordt er niet gehakt in het aantal vrije dagen, maar kan je veel meer kiezen wanneer je die inzet. In Vlaanderen stelde Jong VLD (jongliberalen, vgl. met VVD in NL) dit voor. Ik ben gewonnen al kan je dit niet voor alle sectoren doen zoals bv. onderwijs.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s