Moslims zijn vogelvrij. Of: waarom ik dood moet, pt 2.

De voornaamste reden dat ik deze blog begon, was het feit dat ik onderwerpen wat meer wil toelichten dan dat ik in 140 tekens kan. Dit is zo’n moment;

Twee dagen geleden plaatste ik de volgende screenshot op mijn twitter. Mevrouw Judith Brockhoven, een 50+er uit België die haar racistische uitingen niet onder stoelen of banken schuift, is klaarblijkelijk op zoek naar minimaal 500 mensen om ‘moskees’ mee te bekogelen. Nou denk ik niet dat Judith dit echt van plan is, maar toch deelde ik de screenshot dus op twitter. Maar ophef veroorzaakte het niet (echt). Dat deed mij besluiten om bij wijze van experiment de oproep om te draaien: wat als iemand opriep om een ‘echte Nederlander’, te gaan bekogelen? Dichter bij Nederlanderschap dan Wilders kom je niet, dus voila:

tweet

En zoals verwacht creëerde dit wél een shitload aan ophef. Experiment geslaagd dus, aangezien mijn hypothese is bevestigd. Moslims zijn vogelvrij. Ze bedreigen of wat dan ook toe werpen, is sociaal wenselijker dan het zelfde doen richting een figuur als Wilders. Misschien komt het omdat hij een publiek persoon is, of omdat zijn aanhangers nou eenmaal hard kunnen roeptoeteren, maar zorgwekkend is het wel. En zoals ik in mijn filmpje zei, dit bevestigd weer eens het grote racisme probleem in Nederland. En niet alleen dat, want door mijn uitspraak word ik wederom  met de dood bedreigd, en worden mij allerhande verwensingen toegespeeld. Zoals deze prachtige tweet:

stenen

1000 euro op mijn hoofd. Ik slaap er persoonlijk niet minder om, maar ik trek er wel zo mijn conclusies uit. Moslims (en andere ‘andersdenkenden’) zijn vogelvrij, hen mag je alles aan doen. Mensen die hier tegen zijn, en dat aankaarten ook (denk aan Sylvana). Mensen van het ‘vrije woord’ zoals vriendje Geert niet. Want vrijheid van meningsuiting. En hier slaap ik dus wél slechter om.

Echter ben ik bang dat er op de korte termijn niets gaat veranderen. Bewegingen als DENK en de actiegroep tegen Efteling lijken, hoezeer ik het ook met hun standpunten eens ben, de polarisering juist in de hand te spelen. Echter ben ik bang dat we op een punt zijn aanbeland waarbij dit helaas wel moet, en we het met mierzoete oproepen tot ‘verbinding’ het niet meer gaan redden. Mensen wijzen op hun misstanden zal de nieuwe status quo moeten worden.

Ik vraag me wel af waarom men zo heftig reageert. Oproepen tot geweld is natuurlijk nooit oké, maar om dat te beantwoorden met het oproepen tot nog meer geweld? Is het een gebrek aan opvoeding, of stiekem toch een vaag onderbuikgevoel dat bevestigd wordt, wat conflicteert in het brein van de racist? Maar dat zelfs Frans Wijsglas op een on-chique manier zou reageren, had ik niet verwacht.

fransie
Zoals ik al zei: ik slaap er niet minder om. Maar dus wél om dit groeiende, zorgwekkende probleem. Ik laat mij immers ook de mond niet snoeren.

Oplossing: blijf je uitspreken tegen racisme en andere misstanden in onze maatschappij. Wees niet bang, ook niet als er 1000 euro op je hoofd gezet wordt. Spreek je racistische collega of tante gewoon aan, ook als je bang bent voor ruzie. Alleen op die manier zet je mensen aan het denken, en denken zet aan tot verandering.

Schrijver & Activist

6 gedachtes over “Moslims zijn vogelvrij. Of: waarom ik dood moet, pt 2.

 1. Dag Anne Fleur,

  Op Twitter is weinig ruimte, daarom hier nog een reactie.
  Ik vind dit een zeer dubieuze actie. Gevaarlijk ook, voor jou en voor de samenleving.
  Zo ie zo is het een raar experiment.
  – Mensen gaan meestal loos op de boodschapper, niet op degene die iets doorstuurt. Dus ze gaan of loos op de tweet van die Judith, of loos op jou Wilders tweet, niet zozeer op jou doorstuur tweet van Judith. Dus onvergelijkbaar.
  – Die Judith heeft het over stenen gooien naar een moskee, een gebouw dus. Niet naar de moslims binnen. Jij hebt het over een persoon. Genoeg linkse actiegroepen die ook met stenen gooiden, naar gebouwen, en overigens ook wel eens naar mensen.
  – Jij kiest voor je experiment een zeer beroemd en omstreden persoon uit die al jaren met de dood wordt bedreigd. Hoe zeer je zijn ideeën ook haat, werk niet aan die bedreiging mee, ook al is het een experiment. Je weet ook dat je dan veel reactie krijgt. Altijd weer Wilders. Wilders is als een rode lap voor een stier voor links. Ter vergelijking zou je een gebouw moeten kiezen waar veel PVV-ers komen. B.v. zullen we stenen gooien naar café X in Tuindorp Oostaan of zo. Dan krijg je echt niet zoveel shit over je heen.
  – Moslims zijn vogelvrij is natuurlijk onzin. Hoeveel aanslagen zijn er geweest? Wilders is wel in gevaar.
  – Het lijkt vooral of je wil stoken. Van kijk eens, zie eens hoe fout die blanke PVV-aanhang is. Dat werkt averechts, die houding maakt de PVV groot. Uiteindelijk zijn we allemaal racist, of allemaal niet. Er is geen zwart wit onderscheid tussen bv GroenLinks en PVV. Bij de een is het laagje wat dunner dan de ander. Zeg je dat mensen racistisch zijn, dan zullen ze het eerder worden. Ik zie een beweging die heel hard de Nederlander er van wil doordringen hoe racistisch die is. Hier op de UvA zijn ze ook erg actief. En die beweging irriteert me. Omdat ik denk dat ie averechts werkt en mensen boos en juist racistisch maakt. Wees alsjeblieft voorzichtig, straks hebben we een burgeroorlog. Niet alleen Wilders polariseert, het komt van meer kanten.
  We willen zo graag aantonen hoe fout die PVV-ers zijn. Maar ik mis de interesse in die groep. Veel hoogopgeleide linkse mensen zijn enorm geinteresserd in allochtonen en relativeren ook al het vervelende gedrag. Maar naar de PVV aanhang is men bikkelhard. Voor mijzelf gold die houding vroeger ook wel. Maar de afgelopen jaren onderzocht ik het stemgedrag in Nederland, in geografische zin vooral, en door interesse veranderde ook mijn perspectief. De overwegingen van de PVV-kiezers zijn vaak behoorlijk reel. We kunnen gaan schelden, maar we zullen als links die kiezers serieus moeten nemen willen we als links en als samenleving overleven. Vaak is men helemaal niet zo anti-buitenlander, ze leven er vaak meer mee samen dan de gemiddelde GroenLinkser, maar men voelt hoe de rechtse en linkse bovenlaag de groep niet ziet staan.
  – Tot slot, ben dus geen anonieme PVV-er, maar jarenlang actief geweest bij GroenLinks.

  Groet van Josse

  Like

 2. De reacties van rechts zijn vaak meteen dreigend en een poging tot vernedering. Verschrikkelijk.

  Toch een punt van kritiek op jouw onderzoek: zij roept op tot bekogelen van een gebouw, jij tot bekogelen van een mens. Dat kan een deel van het verschil in ophef ook verklaren.

  Ik heb veel respect voor jouw strijdvaardigheid. Belangrijk in deze tijd.

  Like

 3. Anne Fleur,

  Een oproep om 500 stenen op Wilders te gooien is een eerste klas bedreiging. En behoorlijk strafbaar. Daar kun je voor veroordeeld worden, zeker als je enige landelijke bekendheid geniet. Kom je er gelijk achter dat er heel wat deuren dichtgaan als je een strafblad hebt.

  Aan de ene kant beklaag je je dat mensen jouw bedreigen, aan de andere kant doe je het zelf ook. Wat wil je nou? Moeten we tolerant zijn voor mensen zoals jij maar niet voor mensen zoals zij? Wat dacht je van de gouwe ouwe “verbeter de wereld, begin bij jezelf” of “gelijke monniken, gelijke kappen”?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s