Leven in je eigen troep: Rot op met je milieu!

Dinsdag 11 oktober t/m vrijdag 14 oktober om 20:25 uur bij EO op NPO 2

28 september 2016

Welke impact heeft jouw gedrag op het milieu? In ‘Rot op met je milieu’ worden zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu twee weken lang door presentator Dennis van der Geest geconfronteerd met de vervuilende effecten van onze levensstijl. De deelnemers reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic, bereiden eten uit de vuilnisbak en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met het afval dat ze zelf produceren.

“Zolang we het maar niet over het milieu hebben…”

De opvattingen van de deelnemers lopen ver uiteen. Klimatoloog Hajo vindt ‘duurzaamheid’ vooral een fanatisme van verdwaasde hoger opgeleiden, terwijl Susanne, student duurzame ontwikkeling, niet begrijpt dat niet iedereen door dit onderwerp geraakt wordt. Donny denkt dat er niets aan de hand is met het milieu. Volgens Jetse is het milieu een saai en technisch onderwerp voor professionals. Roxanne, die studie en werk combineert met de zorg voor haar dochter, is van mening dat je in je eentje niet echt iets kan bijdragen aan het milieu. Anne Fleur noemt zichzelf milieuactivist.

Wat doet het met de deelnemers wanneer zij letterlijk in hun eigen vuil moeten leven? Hoe stellig blijven zij bij hun mening en lukt het om andere deelnemers te overtuigen van hun gelijk? Anne Fleur: “Ik heb de opnames als intens ervaren, echt een real-life ervaring. De groep was ontzettend leuk, zo lang we het maar niet over het milieu hadden. Dat er echt mensen bestaan die zo onverschillig zijn over onze leefomgeving! Dat bevestigt voor mij hoe moeilijk het is om menselijk gedrag te veranderen.”

Dennis van der Geest
De deelnemers worden door presentator Dennis van der Geest voor verschillende opdrachten op pad gestuurd. Zo laat hij ze werken als vuilnisman, meewerken bij een varkenshouder, vuilnis uit de zee sorteren en meelopen met een dumpster diver. Ook gaat hij het gesprek aan en confronteert hen met de houdbaarheid van hun eigen opvattingen. “We hebben vaak geen weet van wat er met onze rommel gebeurt, dat is echt een eye-opener.”

Eerder presenteerde Dennis van der Geest voor de EO ‘Rot op naar je eigen land’ en ‘Arm in Nederland? Eigen schuld!’.

‘Rot op met je milieu’ is onderdeel van de Themaweek Focus op Groen op NPO 2. Van 10 tot en met 14 oktober besteedt NPO 2 in nieuwe en bestaande programma’s extra aandacht aan het milieu en aan afval in het bijzonder. Ook de NPO Groen app is deze week actief met nieuwe, persoonlijke uitdagingen om zelf ‘groener’ te worden.

‘Rot op met je milieu!’ is door Tuvalu Media geproduceerd in opdracht van de EO.

Bekijk hier de promo: https://www.youtube.com/watch?v=QdFyhxti6s8rotop5

Schrijver & Activist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s