Nabeschouwing ‘Rot op met je Milieu’, afl 1.

Vanmorgen werd ik wakker met het soort kater waar je je fijn bij voelt. Ik moet toegeven: ik was heel gespannen voor aflevering 1, omdat ik geen idee had hoe men het zou gaan vinden (en ik was ook al het één en ander vergeten van wat er gebeurd was). Hoe dan ook: de twee weken waren zwaar, en dat ga je vooral ook zien in de andere afleveringen. Ons huis loopt vol met ons eigen afval, maar we hebben gelukkig wel een soort recyclingstation gecreëerd in de trapkast. Ons afvalwater wordt opgeslagen, dus doucheminuten zijn schaars. Overigens is de ‘mol’ van deze show dus al gevonden in de vorm van Donny, die blijkbaar 10 (!) minuten gedoucht heeft. En als we per dag 5 á 6 van die mega CO2 ballonnen er bij krijgen houd ik mijn hart vast voor de ruimte.

We hebben nu gelukkig wel meubels. Ik vond het werkelijk bizar dat we alles gewoon tussen het grofvuil hebben gevonden. Oh, en dat eten wordt voor mij gigantisch moeilijk. Er is van wát vega gehaald, maar ik kan niet leven op tofuburgers. Gelukkig heb ik genoeg supplementen mee. Ik begrijp ook niet dat het boodschappengroepje zoveel wegwerp servies heeft gehaald. Afval, mensen!

Meerijden op een vuilniswagen is verrassend leuk! Ik heb mega veel respect (gekregen) voor de mannen en vrouwen die dit dagelijks doen, het werk is namelijk vies en vooral fysiek heel erg zwaar. En ook nog eens gevaarlijk, omdat overal puntig afval en glasscherven liggen. Waarom scheiden mensen hun afval niet gewoon? We vonden een zak vol plastic twee meter van een plasticcontainer vandaan. Idioot.

Dat nachtje ‘klooster’ bracht wel rust in de tent, hoewel ik me wel irriteerde aan Donny. Hij wilde met niets meedoen (zoals koken, voedsel plukken), waardoor ik me schaamde tegenover de bewoners van Stoutenburg. Want wat een fijne mensen waren dat, zeg! En allemaal biologisch-vegetariërs en veganisten. Ik kon dus echt even bijkomen van de eerste paar dagen onder gelijkgestemden (en vooral ook even goed eten). Ik ben totaal niet kerkelijk of iets dergelijks, maar ik kon me goed vinden in de oecumenische levensvisie van deze gemeenschap, die ook veel wijsheid putten uit andere religies en bijvoorbeeld Oosterse filosofie. Bovendien denk ik dat die heilige Franciscus een man was waar ik het goed mee zou kunnen vinden.

Zoals al eerder vermeld worden de rest van de twee weken heftig, indrukwekkend en alles wat daarbij hoort. Kijk dus vooral vanavond naar aflevering 2 om 20:25 op NPO2. Morgen ga ik trouwens met Radio1 op pad om te praten over milieuproblemen, maar daarover later meer. Voor nu veel kijkplezier!

Bekijk hier de aflevering terug

vuilnis

 

Schrijver & Activist

5 gedachtes over “Nabeschouwing ‘Rot op met je Milieu’, afl 1.

 1. Oh, wat heb ik en respect voor je en dat je dit hebt aangedrufd. Ik zou Donny niet kunnen handelen! Heel benieuwd naar het verdere verloop van dit programma. En ik verbaas me over Hajo die zoveel mogelijk afval wil produceren..?! Interessant, zal ik maar zeggen 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Mijn nabeschouwing:

  Van dit programma heb ik geleerd dat wanneer je in Nederland bekend bent vanwege je racistische uitingen je beloond kunt worden met een uitnodiging om mee te doen aan een nieuw, leuk programma over het milieu. Vervolgens word je voorgesteld met ”Dit is Donny, Hij is Werkeloos”; de programma-makers kiezen ervoor om niets te zeggen over die uitzwaaidag en al die facebook pagina’s die meneertje beheert. In zijn kamer zien we wel wat Geert Wilders folders liggen maar daar wordt niet op ingegaan. Eigenlijk is Donny dus net als Anne Fleur ook een activist, alleen dan een activist voor het fascisme/doorgeslagen nationalisme – maar zo wordt hij niet benoemd, racisten in Nederland worden namelijk altijd beschermd.
  In het artikel over Donny in de NRC las ik dat werken in de horeca niet helemaal zijn ding was en dat hij momenteel werkzoekende is en graag met ouderen wil werken. Dit programma kiest er bewust voor om Donny af te stempelen als ”werkeloos” zodat vele kijkers een verband zullen leggen tussen zijn gedrag en het feit dat hij werkeloos is en daarmee bevorder je de stigmatisering van werklozen. (Ik ben zelf ook werkeloos dus dit soort beeldvorming kwetst mij)
  En waarom Hajo als man van bijna 50 mee mag doen aan een programma met allemaal twintigers is me ook een raadsel. Aangezien ik niet erg onder de indruk ben van zijn zogenaamde klimaat ”expertise” heb ik hem maar eens opgezocht en ben ik erachter gekomen dat hij een Trump-aanhanger is…met een boek over Trump dat hij graag wil verkopen…

  Wat jammer dat we in een tijd leven waarin fascistische figuren uitzendingstijd krijgen op de tv omdat zij gezien worden als goed entertainment.
  Wat jammer dat een programma over het milieu extra veel kijkers probeert te trekken door mensen tegen elkaar uit te spelen, door veel sensatie, drama en conflicten tussen verschillende type mensen te creëren.
  Ik zou veel liever gekeken hebben naar een programma genaamd; ”milieu activisten gaan op pad” – met Anne Fleur, Susanne +4 andere milieu-bewuste twintigers. Past ook beter bij de EO.

  Like

 3. Jou reactie op de visserij ken ik niet begrijpen zelfs voordat je aanboord stapt heb je al een partij gekozen en rollen de tranen al van je wangen af, rollen de tranen ook al van je wangen af als je langs de slager loopt of langs een slachthuis? Visserij bestaat al generaties lang in Nederland en in de rest van de wereld en de vis zelf word duur betaald niet alleen door de consument maar ook door de visserman zelf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s