Spiegel aan de wand, welk handelsverdrag is het lelijkst van het land?

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met TTIP’s lelijke stiefzusje: CETA. (Voor wie onder een politieke steen heeft gelegen, het ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement’  is het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada) Het wordt op 27 oktober door de EU ondertekent. En dit is een probleem, een GROOT probleem. Als CETA er straks daadwerkelijk is, kunnen Canadese bedrijven haast regelloos handel bedrijven op EU terrein. Hoewel we misschien niet zo bang hoeven te zijn voor goodnoodle Canada, moeten we des te bang zijn voor Amerikaanse bedrijven die misbruik kunnen maken van CETA door het openen van afdelingen in Canada.

Hoewel omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen uit het akkoord is gelaten, kunnen Canadese en dus ook Amerikaanse bedrijven hier straks, zonder rekening te houden met onze (strenge) arbeidswetgeving, waar verkopen die we niet zouden moeten willen. Denk hierbij aan met chloor gebleekte kip en andere voedingsmiddelen die slecht zijn voor de volksgezondheid. Ook regels omtrent dierenwelzijn en het testen op dieren kunnen zo omzeild worden. Onze Europese waarden worden op deze manier compleet omzeep geholpen

De overheid propagandeert met CETA (en TTIP) als een soort banenmachine; ‘er komen straks duizenden banen bij!’ Maar dit is onzin, het aantal banen zal zelfs drastisch afnemen aangezien er in meerdere sectoren er in Canada goedkoper geproduceerd dan worden (en met minder zware arbeidswetgeving).

CETA is dus net zo lelijk als TTIP, al dan niet lelijker omdat ze in vermomming loopt. Niet voor niets liepen een groot aantal organisaties op om te stemmen tégen CETA, maar tevergeefs dus. Het enige wat wij als burgers nu nog kunnen, is hopen op een goede peetmoeder die ons ontwaakt uit deze boze droom voor 27 oktober.

Kom ook naar de grote manifestatie 22 oktober in Amsterdam en
bekijk hier het filmpje van Arjen Lubach over CETA.

veta

2 gedachtes over “Spiegel aan de wand, welk handelsverdrag is het lelijkst van het land?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s