Nabeschouwing ‘Rot op met je Milieu’, afl 2.

Dat was heftig om terug te kijken. Ik wist dat deze aflevering heftig zou worden, maar ik had inmiddels toch het één en ander wel verwerkt.  Het vis-incident is werkelijk één van de ergste dingen die ik ooit met mijn blote oog heb gezien. Ik vond het ook wel typisch om te horen dat de rest hun ‘oude’ eten weggooit. Je kan prima je eten nog een paar dagen bewaren en weer opeten. Quatsch.

Terug naar de vissen: ik wilde hier dus niet aan meewerken in de zin van arbeid verrichten. Niet omdat ik werkschuw ben, maar puur omdat ik niet bij wil dragen aan een massa-slachting uit ethisch oogpunt. Johan de visserman was best een aardige vent, maar ik vond het moeilijk om hem los te zien van het vissen. Hij hoeft nu zijn bijvangst nog niet mee naar wal te nemen, maar er komt ontzettend veel overig ‘levend afval’ aan boord: van zeesterren en kleine visjes tot krabben en garnaaltjes. Deze vinden hier vaak de dood of hun ledematen worden door de machine afgerukt. Susanne en ik hebben geprobeerd om zoveel mogelijk dieren weer overboord te zetten. Ik dwong mezelf wel om het allemaal aan te zien, in de hoop mijn mening te versterken.

Zelfs vleeseter Hajo had het moeilijk toen hij de ingewanden levend uit de vissen moest snijden. Hij heeft hierdoor zelfs beloofd om een maand vegan te gaan! (Vis eten is echt compleet NIET nodig, Johan. Ik haal mijn Omega-3 gewoon uit algjes) Het was dus extra cru dat we de gedode schollen vervolgens te eten kregen (ik niet natuurlijk).

De vissen die straks als bijvangst mee moeten, worden voor niets gedood en afgekeurd. Er wordt vervolgens niets mee gedaan, zelfs geen dierenvoer van gemaakt. Dit is complete disrespect tegen iedere vorm van leven.

Het huisfeestje was een welkome afwisseling. Een beetje drinken en dansen om de ellende te vergeten! Oh oh Ijmuiden ten top, zeker toen Donny werd afgevoerd. Zat er wel in, hij voelde zich al het hele programma niet goed. Maar ik zat er niet mee: als dit een ander soort programma was hadden we met zijn allen Donny er uit gestemd. Overigens hebben we nu door dat feestje wel weer meer afval in huis, en dat WEER door het boodschappen doen. Leren ze het dan nooit!

Het skippen in Groningen was fijn. Dit laat maar weer zien hoe ziek ons systeem is. Terwijl mensen leven van de voedselbank gooien marktlui en grote supermarkten gewoon hun goede voedsel weg. We hebben er heerlijk (veganistisch) van gekookt.

Onze regels en systemen kloppen niet, dat is duidelijk. Ik hoop dat televisiekijkend Nederland er wat van geleerd heeft. Ik moest er in ieder geval lang van bijkomen.

Kijk hier terug

Vanavond ga ik trouwens met Radio1 op pas voor Langs de lijn en omstreken. Vanavond te horen op de radio!

 

 

vis.png

Schrijver & Activist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s