Nabeschouwing ‘Rot op met je Milieu’, afl 3.

Poep en plas, dat was het thema deze week. Lekker dan. Ons toilet is afgesloten en en hebben nu een compost toilet! Dat zit overigens prima, maar ik kan me voorstellen dat de rest er niet echt blij mee is. Het was trouwens wel moeilijk om in mekaar te zetten. En we hebben nu een wasmachine, superfijn aangezien al mijn kleding inmiddels super vies is. Deze handwasmachine bespaart veel water en elektriciteit, en mijn kleding werd echt super schoon! Ik had medelijden met Hajo en Suus die plas moesten ophalen op Lowlands.

Ik was net bijgekomen van het vissen, toen ik te horen kreeg dat we naar een megastal in Brabant gingen. Het vermoeden had ik al deze week dat er zo iets zou gebeurden. Ik vond het vreselijk om te zien: de ‘raperack’ en kraamkooien waar de damesvarkens vastliggen en misbruikt worden als een biggetjesmachine. De knorretjes op weg naar de slacht werden voor onze ogen geschopt en geslagen. In de kraamkooien lagen dode biggetjes. De boer beweert dan ook nog eens dat hij veel respect heeft voor de varkens, en de dieren gelijk zet aan mensen (blijkbaar is een megastal een soort flat). Bah. Ik heb deze stallen natuurlijk al vaker op beeld gezien, maar om dit in echt te zien was heel erg confronteren. Ik ben blij en trots dat ik hier zelf niet aan bijdraag. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je de documentaire ‘Earthlings‘ aan.

De vleesindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Er is een mega mestoverschot. Boer Mark bagatelliseren dat ‘omdat hij zijn mest naar zijn zwager brengt’. De vraag naar goedkoop vlees moet omlaag. Dit kan als de consument bewuster inkoopt (minder vlees en biologisch). De overheid kan hier aardig bij helpen door bijvoorbeeld een vleestax in te stellen.

Voor onze barbecue mocht ik gelukkig wat vega inkopen doen. Ik ben blij dat ik wel even mijn veganistische-zegje kon doen (had natuurlijk veel meer kunnen vertellen, maar er is beperkt tijd). Jetse vindt vrijheid belangrijker dan duurzaamheid, dit begrijp ik niet. De overconsumptie (in het Westen) zorgt er voor dat het nu 2 voor 12 (of misschien al over 12) is. En dat is helaas de waarheid, of die nou leuk is of niet.

Werken in het riool was verrassend leuk! Het is echt tof om mee te lopen met Waternet en ik kijk voortaan echt anders naar mijn rioolbelasting. Deze mannen en vrouwen doen ontzettend belangrijk werk, omdat men van alles in het riool gooit zonder na te denken (tampons, afvalresten). Ik snapte best dat Roxanne het riool niet in durfde, maar ik vond het wel jammer dat ze niet meehielp omdat zij zelf veel in het riool gooit. Ik schrok het meeste van de grote ‘stenen’ samengeklonterd vet. Ik was trouwens de eerste vrouw in die catacombe onder het Vondelpark! Echt een mijlpaal, vond ik zelf (en zo’n pak is best wel tof).

Eenmaal thuis bleek ons toilet dus stuk, maar ‘gerepareerd’ door Hajo! Ons huis loopt steeds verder vol met afval, er is geen water meer om te douchen (!) en de CO2 ballonnen nemen steeds meer ruimte in. Vandaag 14-10 wordt een interessante aflevering over plastic, en we gaan zien wat er van ons huis geworden is. Ben benieuwd.

Kijk hier terug

Ik ben trouwens op pad geweest voor Radio1 naar een milieustraat in Zwolle. Dit kan je hier terugluisteren (aanrader!).

 

varken.png

 

 

Schrijver & Activist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s