Nabeschouwing ‘Rot op met je Milieu’, afl. 4 + serie

De grote finale: plastic!

Ik vond dit persoonlijk één van de leukste afleveringen om te zien. Roxanne en ik droegen bij naar een onderzoek naar afval scheiden. Super leerzaam en bevestigend: we zijn slecht in afval scheiden. Ik hoop dat de betreffende gemeente iets doet met de onderzoeksresultaten.

De andere kandidaten gingen aan de slag met afval in de zee. Hajo vindt het een mooi nieuw ecosysteem, maar ik ben het eens met Susanne: dit kan niet. De natuur kan zich inderdaad aanpassen aan nieuwe omstandigheden, maar veel dieren en planten soorten sterven nu uit, door ons toedoen.

Hajo en ik gingen naar Peter Smith om te jagen op plastic. Super tof! Als een kwart van alle Nederlanders één stuk afval op te rapen ligt er niks meer. Zo zie je dat een kleine handeling veel impact kan hebben. Echter is zwerfafval natuurlijk niet het enige milieuprobleem, maar het is mooi om te zien dat iemand zich zo inzet. Peters positiviteit werkt aanstekelijk. Gewoon doen! Ik schrok wel van de 10.000 plastic flesjes die iedere seconden in de zee belanden, echt ongelooflijk. Ik schrok ook van de beelden van de vogels vol plastic op Texel, het is onverantwoordelijk wat wij als mensen de dieren en onze planeet aan doen.

Ons huis is vol! We hebben de laatste paar dagen niet meer kunnen douchen omdat onze tank vol zit. De woonkamer ligt ook vol met ‘CO2’ ballonnen. Ik besloot ons afval nog na te scheiden, omdat er te veel niet klopte. Het eten wat nog niet aangebroken was hebben we naar de voedselbank gebracht en aan de buren uitgedeeld, en we hebben onze meubels naar de kringloop gebracht. Uiteindelijk hebben we 5 zakken rest overgehouden, wat me best tegenviel: dit had véél minder gekund. Maar er rekening mee houdend met wie ik in een huis heb geleefd voor twee weken had het ook veel érger gekund.

Ik ben zeer tevreden over het programma. Natuurlijk is er veel geknipt, maar ik denk dat we alle zes heel goed overkwamen. Ook ben ik vooral blij met wat we gedaan hebben: het heeft me gesterkt in mijn mening en activisme en ik ben blij dat het getoond wordt aan het grote publiek (denk aan de visserij, de bio-industrie en het ongescheiden afval). Ik kreeg mega veel positieve reacties op internet van mensen uit het hele land dat ze geïnspireerd zijn geraakt om duurzamer te gaan leven en om minder vlees te eten. Fantastisch!

En ik? Ik ga zo door. Ik blijf als activist actief, zowel online als offline. Mensen blijf ik inspireren om zich in te zetten voor een beter milieu, maar ook de overheid kan wakker geschud worden. Het moet de consument immers makkelijker gemaakt worden. Om me te volgen kan je deze blog in de gaten houden maar ook mijn Twitter  en  Facebook volgen.

Voor nu wil ik vooral de EO bedanken voor het mooie programma en mijn medekandidaten veel goeds toewensen voor de toekomst. Wij komen wel op onze pootjes terecht, en de Aarde ook. Daar ben ik van overtuigd.

milieu

Schrijver & Activist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s