Verslag informerende avond statushouders

Afgelopen donderdag 6 oktober vond een informerende avond plaats, georganiseerd door GroenLinks en PvdA,  over de opvang van statushouders. Beide fracties vinden dat dit op een goede manier moet gebeuren en dat het van belang is om er goed over geïnformeerd te worden. Er waren een aantal gastsprekers uitgenodigd die ervaring hebben met het onderwerp.

De eerste spreker, Nathalie Boerebach, sprak vanuit haar ervaring als werkende bij de koepel van woningcoöperaties Aedes en haar langdurige professionele betrokkenheid bij asielzoekers en statushouders. Zij informeerde de aanwezigen over verschillende inzichten op het gebied van asielhuisvesting. Hier kwamen interessante ideeën uit, zoals een ‘asielhotel’, of bijvoorbeeld het combineren van statushouders met bouw-ervaring met huizen die renovatie nodig hebben en het plaatsen van statushouders met een bepaalde achtergrond in een bepaalde gemeente (denk bijvoorbeeld aan media-mensen in Hilversum!).

Vervolgens sprak Lian Priemus enthousiast over haar inwonersinitiatief HOOST in Amsterdam-Oost, waarbij ze in samenwerking met de buurt 30 asielzoekers hebben gehuisvest in een leegstaand pand. Het was mooi om te horen hoe de buurt zich inzette voor deze asielzoekers, terwijl de inwoners in eerste instantie wat sceptisch waren. Het blijkt dat als de buurt actief betrokken wordt bij de opvang, en deze opvang ook niet zo massaal is, er veel mooie initiatieven kunnen ontstaan en begrip en participatie goed op te brengen zijn. In deze hoedanigheid sprak ook Thijs Reuten, stadsdeelbestuurder in Oost, over waar hij tegen aanliep bij dit initiatief. Het COA was het niet helemaal eens met deze vorm van opvang buiten hun om, maar ging later (door het gewoon te doen), toch een soort van mee.

Als laatste sprak Maarten Goezinnen vanuit zijn werkzaamheden bij vluchtelingenwerkgroep Gooi&Vecht, over hoe de opvang en integratie van statushouders nu in de gemeente is geregeld.

Het was een zeer informatieve avond die hoop biedt voor de toekomst en die eindigde met een mooie korte discussie. Een veelgehoorde conclusie was dat gemeenten en het COA burgers de ruimte moeten geven (en helpen) om initiatieven te laten ontstaan. Bij kleine opvang en huisvesting hebben niet alleen de statushouders belang, maar het is ook voor buurtbewoners beter te behappen. Verder is verspreiding van opvang belangrijk. Het COA heeft zich aan een ‘verdeelsleutel’ te houden wat betreft het plaatsen van bepaalde personen, maar hier kunnen eventuele oplossing voor gezocht worden. Belangrijk is nu om, in samenspraak en samenwerking met gemeente, de bewoners en de statushouders, in Hilversum de mogelijkheden te bekijken om initiatieven te laten ontstaan en deze ook de kans te geven. Daar heeft iedereen baat bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s