Mooi dons is wél lelijk: stop hiermee C&A!

Gister liep ik tot mijn grote schrik langs een nieuwe etalage van de C&A in Hilversum waar een paar felgekleurde jasjes de winkelingang sierden. Niets mis mee, totdat ik zag dat het hier ging om donsjasjes met een zogenaamd ‘RDS’ keurmerk. C&A laat het voorkomen alsof het hier gaat om ‘ethisch verantwoord’ en ‘goed’dons gaat. Echter is dit keurmerk schone schijn: slechts 50% van de dons hoeft maar van een eerlijke ganzenboerderij te komen, de rest maakt niet uit.

De dons komt bovendien meestal uit Oost-Europa of Azië, waar de regels omtrent milieu en dierenwelzijn geen hoge standaard kennen. De ganzen worden gedwongen, met een soort trechter gevoerd. Vervolgens worden de veren er levend en zonder verdoving uit getrokken, wat onnoemelijk veel pijn geeft aan de dieren en diepe wonden achterlaat. Bovendien is de donsindustrie vervuilend, en leven de dieren in veel te kleine kleine hokken.

Ik belde C&A om een toelichting en verantwoording, maar de (overigens zeer correcte) klantenservice medewerkster liet mij weten dat de woordvoerder mij komende maandag terugbelt. Ik ben benieuwd. Begin volgende week ga ik flyeren bij het C&A filiaal in Hilversum, zodat de consument dit ook weer en een paar keer nadenkt voordat hij zo’n jas koopt. Synthetische materialen zijn een warm en betaalbaar alternatief voor dons.

Zie hier het rapport van PETA, inclusief filmpje

dons

De betreffende etalage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s