Noord-Holland: pak je verantwoordelijkheid voor groene energie!

Het Noord-Hollandse provinciebestuur houdt Amsterdam tegen om een windmolenpark te plaatsen in de stad. Dit is zeer kwalijk, aangezien diezelfde gemeente nog steeds (semi-gedwongen) gebruik maakt van energieleverancier E.ON, een grote kolencentrale exploitant die onlangs nog een nieuwe kolencentrale plaatste op de Maasvlakte. Bovendien zijn de Amsterdamse groencertificaten niet helemaal op orde.

Het milieu gaat drastisch zichtbaar achteruit, en daaruit voorkomend is het klimaatakkoord van Parijs voortgekomen. De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland moeten zich ook aan de doelen die zijn verbonden aan dit akkoord houden. Niet alleen omdat het akkoord bindend is, maar omdat het hier gaat om de (groene) toekomst van onze hoofdstad. Inwoners van de stad, en mensen die de stad een warm hart toedragen hebben daarom de handen ineengeslagen om zich in te zetten vóór de komst van een windmolenpark in Amsterdam door middel van een petitie en een fietsparade op zaterdag 19 november.

De provincie Noord-Holland moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Amsterdam is al zes jaar bezig met het proberen te realiseren van het windmolenpark. De gemeente heeft dan ook groot gelijk dat het nu naar de rechter stapt, Amsterdam zou als onze hoofdstad immers een voorbeeldfunctie moeten vervullen op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie. De gemeente zelf is dus zeer welwillend op het gebied van duurzaamheid, maar de provincie houdt hen tegen door middel van de bestaande, absurde regels.

Zo bestaat er een zogenaamde opkoopregeling: iedereen die een windmolen wil bouwen moet twee verouderde ‘horizonvervuilende’ windmolens elders in de provincie opkopen en slopen. Door deze regeling kunnen de bezitters van die oude molens ze extra duur verkopen, omdat de gegadigden voor die oude turbines niet echt in de rij staan.

Bovendien mogen de windturbines alleen in groepjes van minimaal zes stuks in een rechte lijn gebouwd worden en moeten ze minimaal 600 meter van bebouwing af staan. Dit gaat vrij lastig in een stad als Amsterdam. De stad wil er 25 bouwen in het havengebied, en de provincie staat er nu slechts 5 toe (hoe dan?).

Noord-Holland is doorgeslagen in zijn taak om het ‘landschap te beschermen’ door middel van strenge regels voor het bouwen van windturbines. Natuurlijk is dit een belangrijke taak voor de provincie, maar het industriële havengebied is een zodanig uniek terrein dat het zijn eigen regels zou moeten kennen. De provincie moet hier op inspelen door uitzonderingen voor steden te creëren om niet achter te blijven in de facilitering  van groene energie initiatieven binnen de provincie. De starre houding van de provincie is niet alleen schadelijk voor Amsterdam en Noord-Holland zelf, maar ook voor Nederland in zijn geheel.

 

 

Kom dus 19 november naar de fietsparade en laat van je horen, als Amsterdammer, Noord-Hollander, Nederlander of Wereldburger! Want dit is een zaak dat invloed heeft op ons allemaal.

Teken de petitie hier
zie hier de Facebookpagina van het collectief en
hier van het evenement.

windturbine

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s